Путе Сърбезовски

От Оксипедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Putesrbezovski.bg.jpg

Пу̀те Сърбѐзовски (Pute Srbezovsky) е именит сръбски певец, творил в т.нар. златни години на сръбската популярна музика (1987-1996).

Детство[редактиране]

Роден е на Тодоровден през 1947 г. в село Пичивъшкино (близо до град Ниш), в семейството на унгарски евреин и сръбска циганка. Той е деветото от общо петнадесетте деца в семейството. От малък се увлича по народната музика, свири на гъдулка в местното читалище, след това следва свирене с пръсти в Пичивъшкинската Консерватория "Ференц Глист".

Творчески път[редактиране]

Звездата на Путе изгрява през 1987 г. с първия му хит "Љу̀бим Ду̀пе". Следва издаването на дебютния му албум "Ду̀пе Мо̀е, Пу̀те Мо̀е" пред 1988 г. В него са включени тоталните хитове:

  • Љу̀бим Ду̀пе
  • Во̀лим Те - Бо̀ли Те
  • Ку̀кавица Прдне
  • Ду̀пе Мо̀е, Пу̀те Мо̀е
  • Ти Нѐмаш Дру̀го Пу̀те

Песните от този албум се задържат в челната десятка на престижната класация "Српска Фолк Двадесе" цели пет години.

През 1994 г. излиза вторият албум: "Jѐбем Ти Ду̀шу", но той не успява да повтори успеха на първия.

През 1999 г., по повод на Резолюция № 1244 от 10 юни 1999 на Съвета за сигурност на ООН (с която Косово става автономна област), в дует с Лепа Брена излиза емблематичната песен: "Jѐбем Jа Тѐбе Ма̀jку Шипта̀рску". Песента чупи всичи рекорди в Сърбия и дори стига до номер 3 на MTV.

През 2000 г. Путе емигрира в САЩ, където става продуцент на Пъф Деди. Пробва се и като режисьор в Холивуд, но неговите филми "Властелинът на пръстените" и "Матрицата" не успяват да добият популярност, след злобната намеса на критиците.

Спорове около името[редактиране]

Известният швабобалкански доцент по среднощна медиавистика Тома Каменов (немски Thomas Stein или накратко Томас Тамплиера) твърди, че е правилно фамилията на Путе е да се транскрибира като Сербезовски. Други музиковеди и лингвисти като д-р Креатур Лисичкинов категорично оборват хипотезата на Томас, с постулата на Питагор, че човек не може да е едновременно путьо и сербез.

За налагането на Сърбезовски като единствено и официално име в музикалната индустрия спомага и етимологията на родното село на Путе - Пичивъшкино. Според местната легенда, селото допреди 200 години се е казвало Клатимадурово, но със заселването си, евреите сефаради, бягащи от презастрояването на Испанската ривиера, донасят човеконенавистни марокански пичи въшки (Pidocchio Maroccana Vulvofaga), от които пламва цялото село. От тук следва и да е дошло фамилното име србзим (от иврит שרבזים - въшки) при путевите роднини по бащина линия.

След като получава присмеха на широката научна общественост, доцент Т. Каменов забягва засрамен в САЩ където гради кариера като старши карикатурист на училищните вестници, но след като и с тази си дейност се проваля, той се завръща към бащините корени и започва да продава боза в Ашенпутел, Долна Вестфалия.


Спорове около прозхода[редактиране]

Според група албански учени от университета по Икономиа в Елбасан етническиат происход на звездътъ е влашко-цигански. д-р Адем Рамадани заявява че предците на Путе Сърбезовски са пристигнали от района на Музакиа (плътно населен с цинцари) преди около 361 години !

Анонимните македонски краеведи чиито имена няма да смоменавам като Ферхат Исмаили, Ярмарбър Азизи, Али Мохамедди, Халил Османовски, Хасан Байрами и мн. други заявяват, че Сърбезовски е чист Македонец с произход от района на Битоля.

Видният македонски нобелов лауреад Махмуд Ахмади(по прекор Наджад) дори извежда роднинска вразка между Путе и Американскиат президент от македноско-цигански произход Барак Хюсеин Обама ! Което обаче се оправергава от етноложките икони и специалисти от Кюрдската племенна академиа на науките и изкуствата базирана в Дярбекир (в долната мааълъ до фабриката а снакс).

Има съшто теории които сродяват музиканта с Фидел Кастро, Александър Македонски, Ататюрк, Скендербек, Иван Костов, Мики Маус, Дедо Мраз и пророка Мохамед но те имат малко подръжници, с исключение на тезата за Мики Маус предложена от немските учени Юнал Сюнетджиоглу и Хабиб ибн Иса ал Кенеф ал Шадраван ал Кайда.

А самият Путе Сърбезовски твърди ,че има нешто българско в корените на семейството му но незнае и той какво.

http://images.uncyc.org/bg/1/19/%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B5_%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8.jpeg Путе Сърбезовски на участие в детска градина в Нови Сад на Нова Година