Жмуди

От Оксипедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Жмуда - (lat "жмудикус вкусис")

Jmuda2.jpg

Разпространение:

Среща се все по-рядко в Източна Европа, главно Югозападна България. При оранжерийни условия се забелязва повишено ниво на каротен, но иначе цветът е същия познат жълто-сив. Видът е на изчезване, за това и няма актуални снимки. А само рисунка.

Двама български учени правят опити за отглеждане и съхранение на вида.

Инж. Симеон Иванов е със завършен Техникум по Селско Стопанство, специалност ОЗК(Отглеждане на Земеделски Култури).

Агроном д-р земеделски науки Дана Дакова е основател на движението - "Жмуди без генно модифициране".

И двамата са понастоящем член-кореспонденти към Института за изчезващи растителни видове.


Лечебни свойства:

Установено е, че при правилна дозировка, жмудите имат явен ефект върху раждаемостта, в частност близнаците при рогатия добитък. Все още се проучва възможността за клониране на жмуди при полеви условия. След ферментация запазват специфичния си тръпчив вкус, (вж вино "Пъстра черга").


Интересни факти:

Не можем да пропуснем една от най-важните характеристики на Жмудата. Съсредоточаването и край морски басейни повлиява положително климата. Отчитано е понижение от 1до 2 градуса Целзий при по-големите популации. При отваряне пакет Жмуди, дръжте в хладилник - съветват агрономите. Ферментират бързо на слънчева светлина и дрождите им могат да предизвикат халюцинации от семеен и личен характер, главно асоциирани с родители.


По-малкият вид Жмуда (lat - жмудикус вкусис литълс) може да се отглежда и в стайни условия, като вида е декоративен. Само цъфти, не ражда плод. Струва около 5 лева

По-дребните представители се откриват в картините на късния Владимир Димитров-Майстора и Евстати Харагюзле. Венчелистчетата му наподобяват трилистна детелина. Както при четирилистната, счита се, че жмуда с 4 листа носи късмет и плодовитост - (в градината и семейството).


Заради специфичния си мирис на Халсие, Жмудата е предпочитано градинско растение пред Роза, Зюмбюл и др. Плода на голямата жмуда се топа като каучуково топче, когато бъде ударен в асфалт.