Разлика между версии на „Потребител:95.42.30.133“

От Оксипедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
 
Ред 7: Ред 7:
 
* [[vena]]
 
* [[vena]]
   
замест:Кислород
+
== Кислород ==
  +
  +
Безцветен [[двуатомен]] газ без миризма, който състъвлява да 21% от атмосферата. Най-разпространеният елемент в земната и решаващ за живота (виж [[Вътрешно дишане]]). Поддържа горенето, разтваря се във водата с образуване на [[неутрален]] разтвор и е много [[активен оксилител]], например окислява желязото до дижелезен триоксид, Растенията произвеждат кислород чрез [[фотосинтеза]], а промишлено той се получава чрез [[фракционна дестилация на течен въхдух]]. Има широка употреба, например в болниците и за разлагане на замърсители в канални води (виж [[Лабораторна получаване на кислород]] и [[Опити за разпознаването на кислород]]).
   
 
{{мъниче}}
 
{{мъниче}}

Текуща версия към 16:20, 25 август 2011

Кислород[редактиране]

Безцветен двуатомен газ без миризма, който състъвлява да 21% от атмосферата. Най-разпространеният елемент в земната и решаващ за живота (виж Вътрешно дишане). Поддържа горенето, разтваря се във водата с образуване на неутрален разтвор и е много активен оксилител, например окислява желязото до дижелезен триоксид, Растенията произвеждат кислород чрез фотосинтеза, а промишлено той се получава чрез фракционна дестилация на течен въхдух. Има широка употреба, например в болниците и за разлагане на замърсители в канални води (виж Лабораторна получаване на кислород и Опити за разпознаването на кислород).

Stub.gif Тази статия е дръвце (stub), както впрочем и израстъка за разплод и удоволствие на автора. Събужда симпатия и забавлява, но е малко късичкa. Можете да помогнете на тази статия в Уикипедия като я уголемите. Един ден, тя ще бъде може би не съвършенна, но поне по-завършена. Тази статия е все още мъниче. Можете да помогнете на Уикипедия, като я редактирате и я разширите.